Wszechstronne zastosowanie moringi w suplementach
Moringa znana jest jako drzewo życia, ponieważ używana jest każda jego część. Nasiona, strąki, kwiaty oraz liście są wykorzystywane jako pokarm, a kora, korzenie, łodygi i reszta drzewa są wykorzystywane do wyrobu narzędzi lub medycyny ludowej.
Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje każdą część drzewa do leczenia różnych dolegliwości. Liście są spożywane na surowo w sałatkach, mieszane w napojach lub gotowane w potrawach. Moringa powoduje znaczące obniżenie poziomu glukozy w surowicy i tlenku azotu przy jednoczesnym wzroście poziomu insuliny i białka w surowicy. Moringa ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, więc pomaga zwalczać infekcje skóry lub szkorbut, a także zapewnia gojenie i ulgę w ranach lub ukąszeniach owadów. Pomaga również zatrzymać krwawienie. Jest to również środek przeciwbakteryjny i chroniący układ sercowo-naczyniowy, zapewniający działanie antybiotyczne. Kwiaty moringi gotuje się w wodzie i robi z nich herbatę, która zwalcza przeziębienie. Moringa to naturalny stabilizator cukru we krwi, pomocny w zapobieganiu cukrzycy. W rzeczywistości wykazano, że moringa jest skuteczna w leczeniu zarówno cukrzycy typu 1, jak i typu 2, ze względu na jej działanie stabilizujące poziom glukozy we krwi. Moringa zapewnia naturalną, trwałą energię, bez zakłócania poziomu kortyzolu (hormonu stresu) w taki sam sposób jak napoje kofeinowe.
Moringa jest również pełna witamin z grupy B i składników odżywczych niezbędnych dla wielu funkcji metabolicznych, w tym energii, poprawy metabolizmu i wzrostu komórek, zwłaszcza czerwonych krwinek, naturalnie dotlenionych wzmacniaczy energii. Moringa jest bardzo popularna w postaci kapsułek. Warto kupić suplement od firmy, która nie używa wypełniaczy, poszukaj również kapsułek wykonanych z celulozy warzywnej lub roślinnej. Poszukaj firm, które zostały przetestowane pod kątem czystości i jakości. Sproszkowane liście moringa lub w postaci herbaty to dobry sposób na regularne zastosowanie moringi w diecie. Wykazano również, że moringa zmniejsza zwłóknienie wątroby i odwraca stres oksydacyjny – co może mieć głęboki wpływ na zdrowie człowieka.