Mączka sojowa z powodzeniem zastępuje mączkę rybną w karmach dla ryb
Mączka sojowa jest jedną z najczęstszych alternatyw dla mączki rybnej stosowanej w karmach dla ryb hodowlanych ze względu na jej wysoką zawartość białka, korzystny profil aminokwasowy, stosunkowo niską cenę i powszechną dostępność dla konsumenta.
Jednak walory smakowe i czynniki obniżające spożycie ograniczają włączenie śruty sojowej, szczególnie w paszach dla mięsożernych ryb. Różne strategie przetwarzania, w tym fermentacja, mogą oferować pewną przewagę pod względem zmniejszenia lub wyeliminowania tych czynników przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości białka, poprawie szybkości wchłaniania białka i spożyciu paszy. Wydajność produkcji zwykle spada wśród ryb karmionych paszami zawierających mniej niż 10% mączki rybnej, efekt ten jest jednak mniej wyraźny wśród ryb karmionych sfermentowanymi paszami na bazie śruty sojowej. Fermentacja zwiększa akceptowalność i wartość biologiczną śruty i mączki sojowej i jest obiecującą alternatywą dla mączki rybnej stosowanej jako karma podstawowa w akwakulturze.
Do niedawna pokarm dla ryb w zbiornikach słodkowodnych lub morskich zawierał mączkę rybną, jako główny składnik pasz bogaty w białko.
Jednak zmiany w środowisku, rosnące koszty paliwa i przełowienie spowodowały konieczność znalezienia bardziej ekonomicznego i zrównoważonego źródła. Alternatywy w postaci śruty i mączki sojowej i pasze Aptrans są teraz znacznie bardziej powszechne jako źródło białka pochodzenia roślinnego i są chętnie spożywane przez ryby hodowlane. Na całym świecie białka sojowe można znaleźć w paszach dla większości zwierząt gospodarskich oraz ryb. Sukces lub porażka zastąpienia śruty sojowej alternatywnym źródłem białka lub zastosowania procesu technicznego w celu poprawy jej wartości paszowej jest faktycznie mierzony za pomocą analizy kosztów i korzyści alternatywnego źródła białka, które są gorsze pod względem odżywczym od mączki sojowej. Pasza produkowana z ziaren soi może mieć korzystną cenę i dostępność, co czyni ją bardziej interesującą ekonomicznie alternatywą dla białka zwierzęcego.